Προετοιμασία για τη Γαστροσκόπηση

Ποια είναι η προετοιμασία για τη γαστροσκόπηση

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστροσκόπηση συνήθως δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία και είναι επόμενο να έχουν φόβο και άγχος. Η ψυχολογική προετοιμασία του ασθενούς πριν από την γαστροσκόπηση θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας και πραγματοποιείται με τη διεξοδική συζήτηση με τον ιατρό. Κατ’ αυτήν, εξηγείται από τον γιατρό η διαδικασία τής εξέτασης, οι δυνατότητες της μεθόδου, οι ενδεχόμενες επιπλοκές και κυρίως οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να ζητείται η συγκατάθεση του ασθενούς για τη διενέργεια της εξέτασης. Η προετοιμασία τού ασθενούς είναι απαραίτητη για την καλή συνεργασία κατά την εκτέλεση της ενδοσκόπησης.

Στον ασθενή θα πρέπει να αναφερθεί από πριν ότι, κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης μπορεί να χρειαστεί να γίνει λήψη βιοψιών και ότι αυτό δεν συνδέεται υποχρεωτικά με κακοήθεια, αλλά είναι σύνηθες για την επιβεβαίωση της διάγνωσης των καλοήθων νόσων.

Για να υπάρχει καθαρή εικόνα και να είναι απόλυτα ασφαλής η εξέταση, είναι σημαντικό ο στόμαχος να είναι άδειος, γι’ αυτό δεν επιτρέπεται η λήψη φαγητού για 8 ώρες πριν από την ενδοσκόπηση. Στο διάστημα αυτό ο εξεταζόμενος μπορεί να πίνει καθαρά και διαυγή υγρά, όπως π.χ. νερό, τσάϊ, χαμομήλι, αναψυκτικά και σουρωμένους χυμούς φρούτων χωρίς ίνες. Επίσης είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο γιατρός από τη προηγούμενη της εξέτασης σε περίπτωση λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων, ασπιρίνης η αντιδιαβητικών δισκίων ώστε να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.

Ο γιατρός και ο νοσηλευτής θα εξηγήσουν στον ασθενή την διαδικασία και θα απαντήσουν σε τυχόν απορίες. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση του προσωπικού για τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα, άλλα προβλήματα υγείας, για τυχόν εγκυμοσύνη ή θηλασμό. Υπάρχουν ενδεχομένως λόγοι που ο γιατρός μπορεί να δώσει συμπληρωματικές οδηγίες.

Η προφυλακτική χορήγηση αντιβιοτικών ενδείκνυται σε ασθενείς με καρδιακές βαλβιδοπάθειες,  σε εκείνους που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και σε εκείνους που έχουν ιστορικό εμφύτευσης ξένων σωμάτων στο σώμα τους όπως, βαλβίδες καρδιάς και προθέσεις ισχίου. Όπου έχει ένδειξη η προφύλαξη, χορηγείται ενδοφλεβίως μια δόση αντιβιοτικού πριν από την εξέταση (π.χ. 2 gr Ampicilin).

Πριν από την εξέταση είναι ανάγκη να αφαιρεθούν τα γυαλιά, οι φακοί επαφής, οι τεχνητές οδοντοστοιχίες, οι καδένες κλπ και να ξαπλώσει ο εξεταζόμενος στο ενδοσκοπικό κρεβάτι σε άνετη αριστερή πλάγια θέση. Είναι προτιμότερο να φοράει άνετα ρούχα.